Hemoroidal Hastalık Sebepleri

Eş anlamlı: #Hemoroid, #Basur, #Makattameme

Tanım: Peri anal bölgede bulunan toplar damarlara ait yastıkçıkların anormal şekilde şişmesi, özelliğini kaybetmesi, kanaması, kaşıntı, ağrı ve trombüs (pıhtı ile tıkanması) enfeksiyonlara neden olması.

Hemoroidler, anüs (makat) bölgesini defekasyon (büyük abdest yapma) sırasında sert dışkıdan korurlar. Aynı zamanda, tam kapalı olduğunda sıvı ve gaz kaçağını minimale indirirler. Bu sebeple mümkün olduğunca korunmalı ve fonksiyonel halde tutulmalıdırlar.

Hemen semptom veren bir hemoroidin alınması uygun bir yöntem değildir. Mümkün olduğunca koruyucu önlemler alınmalıdır.

Sebebi: Defekasyon (büyük abdest yapılması) sırasında aşırı ve uzamış #ıkınma, #kabızlık

Uzun süre ayakta durma

Uzun süre oturma, oturarak çalışma

Koyu renkle görülenler hemoroidal hastalık olarak şematize edilmiştir.

Ailede hemoroidal hastalığa yatkınlığın olması, aile bireylerinde hastalığın bulunması.

Hepsi önemli olan bu sebepler içinde değiştirilebilecek olan dışkılama alışkanlıkları ve kabızlıktır. Bir de özellikle düzenli spor yapmak, örneğin düzenli yürüyüş yapmak. Fiziksel hareket bağırsak hareketlerini de arttırır. Kabızlığa iyi gelir. Bol posalı gıdalar, bol su tüketmek, kepek, mutlaka öğünlerde salatanın bulunması, kabızlığı önleyecektir.

Hemoroidal hastalıkta aşırı ıkınma, önemli sebepler arasındadır. Doğru bir defekasyon (büyük abdest) 15 dakikada yapılmalı ve aşırı ıkınmadan kaçınılmalıdır.

Prof. Dr. Gökhan Akbulut

http://www.gokhanakbulut.com

Yazar: Prof. Dr. Gökhan Akbulut

Genel Cerrahi Profesörü İlgi alanları Onkolojik Cerrahi Gastrointestinal Cerrahi ve proktoloji Endoskopik ve Robotik Cerrahi Travma ve Acil Cerrahi, Afetler Tıp Eğitimi, Etik, Deneysel Araştırmalar, Yapay Zeka

Yorum bırakın